лого novtablet.com
www.novtablet.com

За информация и поръчки
+359 888 725 617, +359 884 255 455 Viber Call Tango Call WhatsApp Call e-mail: order@novtablet.com

Таблети и смартфони Андроид

21.04.2014

Знаете ли, че Андоид не е създаден от Google?Таблети и смартфони Андроид

Android, най-популярната операционна система в света за таблети и смартфони, която при повечето хора твърдо се асоциира с Google. Това никак не е чудно – американската компания положи много усилия да доведе „зеленият робот“ до всемирна слава. Но знаете ли вие, че Андроид изначално изобщо не е бил създаден от Google. Първата версия е била разработена не за смартфони, а за цифрови фотоапарати. Хайде да изясним тази заплетена ситуация с Android и да определим, кой наистина е създателят на мобилната ОС.

Разработката на обикновения инженер и страстен поклонник на роботи (от там идва и името Android) Анди Рубин е създадена през октомври 2003 година в Пало-Алто (Калифорния) от малък отбор от единомишленици. В нея също така са участвали Рич Майнер, Ник Сирс и Крис Уайт. Именно в този състав те основали малка компания Android Inc. , която в началото на своята дейност се е занимавала с разработката на ОС за цифрови камери. Те бързо разбрали, че пазара е много малък и бавно развиващ се. Затова те взели решение да се пренасочат към пазара на смартфони. По това време основните лидери са били Symbian и Windows Mobile.


Таблети и смартфони Анди Рубин

Между другото, Анди Рубин вече е имал опит в сферата на телефоностроенето и е познавал тази област достатъчно добре. Преди основаването на Android Inc., той е работил в Danger, малка компания, която е подарила на света знаменитите телефон T-Mobile Sidekick, който и до сега се търси на пазара от любителите на „ретро“ техника.

Телефонът T-Mobile Sidekick на базата на ОС Danger OS 4.7 е бил за първи път анонсиран през 2002 г. Устройството първоначално е работило с мрежите GSM 850/900/1800/1900 (HSCSD, GPRS, EDGE), но в последствие след многобройният интерес и многократното му преиздаване в 2011г. той вече има и 4G. Телефонът е с цветен дисплей с резолуция 240х400 пиксела, 32MB памет, слот за microSD карта, 3 мегапикселова камера, батетия с капацитет 1030 mAh и Bluetooth. Версията от 2011г. Вече работи с Android 2.2 Froyo.


Таблети и смартфони T-Mobile Sidekick Таблети и смартфони T-Mobile Sidekick

Фирмата на Анди Рубин работи над Андроид без да го афишира и да дава каквито и да е подробности за проекта. Единственото, което се е знаело, че някакви момчета то Пало-Алто работят над собствена ОС за мобилни телефони. За съжаление за разработчиците, всичко не е вървяло така гладко и по план. След половин година, през 2005 г. Анди Рубин вече няма средства да финансира проекта. Тогава Стив Перлман, (известен специалист в областта на IT технологиите и създател на множество успешни проекти, последният, от които pCell) вложил в Андроид $10 000. Но и те не са били достатъчни и така става ясно, че без инвестиция от големи технологични компании Android Inc. едва ли ще може да сътвори нещо впечатляващо.

Тогава Анди Рубин започва преговори със Samsung. Звучи парадоксално, но южнокорейският гигант се изсмял, чувайки че трябва да вложи средства в проект, който след 5 години ще го направи лидер на пазара на смартфони.

Това определено е бил щастливият ден за Google, която е видяла в Андроид нещо такова, което я кара да купи малката компания от Пало-Алто. Впрочем, първата версия на Андроид ОС, официално е била пусната на пазара едва след 3 години през 23.09.2008 г. Тогава е бил пуснат и пълноценният пакет за разработчици SDK 1.0 и първият смартфон Android - HTC Dream.

Миналата година Анди Рубин напуска поста директор на подразделението Андроид, който заемаше 8 години. В момента той ръководи отдела за робототехника в Google. Точно не е ясно какви приятни изненади ни готви на този етап, обаче ние не се съмняваме, че това ще бъде нещо не по-малко интересно от операционната система Андроид, развила се от малък проект до лидираща ОС с много милионна армия на поклонници и с най-много инсталации в смартфони.

Източник: www.phonearena.com | обратно към новини

Back to Top